mediaarrest
Tv och radio är inget större problem egentligen, jag lyssnar nästan aldrig på radio och tv kollar jag på ganska ofta, men det är mest slötittande och inte för att jag egentligen har någon lust. Jag skulle tycka det var väldigt tråkigt att inte kunna se på filmer, men jag skulle klara av det ganska bra.
Däremot internet. Jag skulle känna mig isolerad och utanför. Det är så mycket som händer på internet och så mycket man inte får ta del av om man inte får använda internet.
En månad är ingen jätte lång tid, om det hade varit över sommaren hade jag klarat av det men inte riktigt känt mig hel, men om det hade varit under skolveckorna hade det nog varit riktigt jobbigt.
Eftersom man skulle få använda mobil i vilket fall så hade jag nog klarat mig helt okej, då kan man ringa folk när man vill prata och smsa om man vill göra det i textform, så då får man ta igen det sociala man gör på internet där istället.
Något annat man hade missat ganska mycket av är nyheterna, så då hade jag nog börjat läsa tidningen oftare och mer nogrant än vad jag gör nu för att känna mig uppdaterad på vad som händer i världen och vad som händer politiskt.
/ Elin Bolding
bloggfenomenet
Jag tycker att trenden med bloggar som social och politisk mötesplats är bra. Som alltid när man diskuterar internet och saker som inte är face-to-face så finns det problem såsom att man lätt kan kasta ur sig saker som sedan är svåra att ta tillbaka och liknande.
Bloggar i sig tycker jag är ett bra sätt att uttrycka åsikter och få folks uppmärksamhet på. Man får en egen liten del av cyberrymden och kan säga i stort sätt vad man vill till de som läser.
- Linda skugges text
Jag tycker egentligen inte det är så mycket att kommentera med hennes text. Jag håller med om det hon säger, att det är viktigt att uppdatera ofta och ha mycket bilder för att få en levande och intressant blogg. Hon stryker under viktiga saker, t. ex. det här med att allt man skriver finns kvar och att man ska lägga en extra tanke på vad man egentligen vill att alla ska veta om en. Hon skriver mycket om hur man kan tjäna pengar på sin blogg, vilket ju är väldigt vanligt nu för tiden. Jag tycker dock personligen att det är tråkigt att läsa bloggar som uppenbart är ute efter att endast tjäna pengar, kanske genom att göra väldigt mycket reklam i sina inlägg eller liknande.
- Expressens text
De tar upp exempel på "fjortisbloggar" aka. "barbiebloggarna" vilka får en enorm uppmärksamhet. Även jag läser en del av dessa bloggar och har någon sorts hatkärlek. De är verkligen stereotypa uppmärksamhetskåta fjortisar vilket väcker både irritation och fascination. Jag tror att man inte ska ta allt för mycket av vad de skriver seriöst. Till exempel så har Kissie själv sagt att hon bygger upp en bloggperson som är en väldigt överdriven Alexandra (som är hennes vanliga namn). Jag tycker inte att det här behöver vara farligt, det beror på personen som skriver. Om man som Kissie skapar sig någon sorts distans till den man är i media och på sin blogg så tror jag att det blir väldigt mycket enklare att ta de elaka kommentarerna som ramlar in.
Personerna som läser bloggarna tycker jag inte alls att man behöver oroa sig för. Man tar inte inte efter en person mer för att man läser vad den skriver på internet än om man skulle träffa personen i verkligheten. Man kanske inspireras lite till stilen, men det dör ju ingen av. Alla söker på något sätt efter sin identitet hos andra i vilket fall, spelar ingen roll om det är på internet eller någon annanstans.
- Aftonbladets text
Jag ser det här hos mig själv på många sätt. Jag spenderar väldigt mycket tid vid datorn, även om jag ofta inte tänker på det själv. Jag tror inte jag är beroende, men skolarbetet får många gånger lida för att jag är ofokuserad och prioriterar bort det (dock är inte internet prio ett, men fortfarande så distraherar det mig när jag väl ska plugga). Jag vet inte alls hur man ska bli av med det här problemet, men jag tycker verkligen att det växer och jag tror att det kan bli ganska illa om det växer. Jag tror inte att det i detta sammanhanget handlar om någon sorts virituell värld, snarare att man aldrig vill bli utanför och att man vill hålla sig uppdaterad om vad som händer med folk runt omkring en. Det fungerar lite som skvaller, på internet får man veta mycket man nog inte skulle få veta om inte till exempel facebook fanns.
Jag vet inte riktigt varför tjejer är de som är mest beroende av sociala sajter, bloggar och liknande, men jag tror att det mycket kan handla om bekräftelsebehov och mindervärdeskomplex. Man är rädd att om man inte ör uppdaterad och vet allting så kommer man bli utanför och ingen kommer bry sig längre. Jag tror också att det, som jag skrev innan, handlar om identitetssökande. Det är lätt att sätta sig in i olika människors liv och intressen på internet, allting är väldigt komprimerat och lättilgängligt. Det är lätt att kategorisera människor och att hitta vilken stil och vílka människor man "hör hemma hos" när man får det svart på vitt.
/Elin Bolding